Gayrimenkulün Trendleri : Avrupa 2022
- Kategori: Genel
- Yorum Yok
Gayrimenkulün Trendleri : Avrupa 2022
Gayrimenkul sektörü liderleri, sektörün pandeminin en kötü dönemini başarıyla atlattığı ve gayrimenkul halen tercih edilen bir varlık türü olarak devam ettiği için büyük bir rahatlık hissetmenin yanı sıra yakın vadede de iyimser düşünüyorlar.
- 20 Avrupa ülkesinden katılımcı
- %52 İş dünyasındaki güvenin 2022’de artmasını bekliyor
- %76 Çevresel sorunlardan endişeli
- %92 Sağlık ve iyi olma halinin çok önemli bir faktör olmaya devam edeceğine inanıyor
Sektör liderleri, devlet ve merkez bankasının destek önlemlerinin ardından Avrupa’nın büyük bölümünde gerçekleşen ekonomik büyümenin gücüne güveniyor. Sonuç olarak, iş dünyasında güven ve kârlılık beklentileri, COVID öncesi seviyelere kadar toparlandı.
Bu güven, kuvvetli yatırımcı talebinin devam etmesiyle de destekleniyor. Borç ve öz kaynağın bol olması beklenmekle birlikte, pandemide iyi performans göstermiş sektörlerle kayda değer derecede etkilenmiş olanlar arasında büyük farklar olduğu açık.
Yine de pandemi dönemini atlatmaya ve ekonomiyi yeniden canlandırmaya dair yeterli deneyimi olmayan bir toplum ve gayrimenkul sektöründe değişkenlik ve belirsizlik yerini korumaya devam ediyor.
Geçen yılın araştırmasında vurgulandığı gibi, COVID-19’un trendleri hızlandırmada üstlendiği rol belirginleşti. İnşaat maliyetleri, pandeminin tedarik zincirleri ve iş gücünün hareketliliği üzerindeki etkisi sebebiyle arttı ve bu artış, profesyonellerin sektörü bir adım ileriye taşımaya yönelik halihazırda gecikmiş olan geliştirme projelerini ve bunları yeniden işlevlendirmeyi gündeme aldıkları döneme denk geldi. Pandeminin sonuna yaklaşırken çevresel, sosyal ve yönetişimin (ESG) önemi netleşti ve aciliyeti hız kazandı.
Konut sektörü sağlam temelleri nedeniyle çekici gelse de, yatırımcılar sektörün siyasi bir sorun olmaya devam ettiğinin farkındalar. Bunun dışında, cezbedici gelir profilleriyle veri merkezleri, yeni enerji altyapıları ve yaşam bilimleri, hem alternatif hem operasyonel gayrimenkul konularında heyecan uyandırmaya devam ederken, lojistik sektörü pandeminin kazananı olmaya devam ediyor.
Araştırmaya göre, ofis sektörü açısından “bekleyip görelim” yaklaşımı benimsenirken; tahsis açısından ofis ve perakende üstünlüğünün bittiği – belki de beklendik şekilde doğrulanıyor. Bazı katılımcılar esnek ve üst kalite varlıkların geleceği hakkında heyecanlıyken, diğerleri genel talepte kaçınılmaz bir azalma bekliyor. Her koşulda, ofise talebin geleceği konusunun kiracı ve çalışan tercihleriyle sınırlı kalması ihtimali düşük görünüyor.
Araştırma sonuçları, pandemi sırasında dalgalanmanın olumsuzluklarından daha az etkilenen kıta Avrupası şehirlerindeki varlıkların konumunun kritik önem kazanabileceğini ortaya koyuyor.